Daan Cornilly

Op 19 juli 1999 kochten Daan Cornilly (geboren te Brugge op 19 juli 1975) en Barbara Deweerdt (geboren te Brugge op 7 juni 1976) het Florentijnse Natiehuis van heer Van Wambeke met als doel, het toen al 6 jaar leegstaande pand in zijn ere te herstellen en er een gastronomisch restaurant te beginnen, dat op 5 februari 2002 zijn start kende, na 3 jaar zware verbouwingswerken.

Deze verbouwingswerken werden gedurende de 3 jaar gestuurd door De heer Hugo Cornilly (geboren op 2 april 1944 en vader van de huidige eigenaar) dat als kers op de taart zijn 40-jarige loopbaan als zelfstandig schrijnwerker afsloot op de hoek van de Academiestraat. De Florentijnse Loge werd door zijn vakmanschap in alle glorie hersteld.

Samen met zijn echtgenote Rika De Rooze (geboren op 3 juli 1946) en de ouders van Barbara Deweerdt (Andre Deweerdt en Annie Verhelle) hebben ze ervoor gezorgd dat hun kinderen een nieuwe en vooral mooie start mochten nemen in De Florentijnse Loge.

Van het oorspronkelijke gebouw blijft het dak over met prachtige gewelven binnenin. De zware houten balken lopen dicht bij elkaar. Er worden zeven hoeken gevormd waartussen de lengte van de balken ongeveer twee meter bedraagt. Boven het horizontale gedeelte lopen de balken naar de nok van het dak. De verbindingen tussen de verschillende hoeken zijn vakkundig gemaakt. Een ronde spies maakt het geheel binnenin stevig aan elkaar vast. Op de vloer loopt het hout verder en blijft als het ware hangen aan de rechtopstaande delen. De Saaihalle en de Florentijnse loge beschikten vroeger over een schermgevel, een rechte voorgevel zonder trapgevel. Op die manier bleef de dakconstructie verborgen. Met hetzelfde doel kregen beide na de restauratie in 1970 een klokgevel.

De raamindeling en de buitenmuren bleven hun oorspronkelijke structuur behouden. De ronde bogen boven de ramen aan de zij- en voorkant bleven ongewijzigd.

De muren zijn onderaan 80 cm dik en bovenaan 50 cm dik. Vanop het dak bemerkt men duidelijk dat de zijmuren zich naast het dakgebinte bevinden.

In de linkerzijmuur is een gedenksteen voor Dante aangebracht. Dante werd op 9 mei 1265 geboren en werd naast dichter ook stadsbestuurder. Zijn leer komt van Augustinus. Als bijzondere werken vermelden we: ”De Vulgare Eloquentia“ en “La Divina Comedia”.

Hij viel in ongenade en werd in ballingschap gestuurd van 1301 tot 1316. Folco Portinari (hoofdfiguur uit Dante’s Divina Comedia) was een voorvader van Tommaso Portinari. De oom van Tommaso, Bernardo, was de eerste gouverneur van de Medicibank. Deze bank was tijdens zijn bewind gevestigd in het huis der Florentijnen. De gedenksteen lag vroeger voor de Halletoren. Iedereen liep erover en de tekst was nagenoeg onleesbaar geworden. Deze geniale Italiaanse dichter uit Firenze (1265- 1321) kijkt verwonderd toe hoe de Brugse Vlamingen ten strijde trekken tegen het getijdegeweld van de Noordzee.